Największy w Polsce blok energetyczny prawie na finiszu 26 lipca 2010

Budowa największego w Polsce bloku energetycznego o mocy 858 MWe w PGE Elektrowni Bełchatów S.A. jest już prawie na finiszu. Mechanicznie zmontowana jest już najważniejsza część jednostki, czyli kocioł na parametry nadkrytyczne. Pomyślnie przeszedł już próbę ciśnieniową.

Budynek kotłowni ma wysokość około 139 m, a do jego budowy oraz kotła i instalacji pomocniczych zużyto prawie 42 tys. ton stali. Pod koniec czerwca 2010 r. ekipy montażowe i inspektorzy firm Alstom i RAFAKO, a także inspektorzy Urzędu Dozoru Technicznego oraz przedstawiciele Elektrowni Bełchatów przeprowadzili próbę ciśnieniową tego najważniejszego dla bloku energetycznego węzła. Jej celem było sprawdzenie szczelności i wytrzymałości układu ciśnieniowego. Maksymalne ciśnienie próby wodnej wynosiło prawie 57 MPa (570 bar).

- Próba wypadła pomyślnie i teraz możemy przystąpić do bardzo pracochłonnych robót wykończeniowych związanych z izolacją poszczególnych elementów kotła i położeniem różnego rodzaju kabli elektrycznych zasilających, mierzących i sterujących dla całego systemu bloku ? mówi Jerzy Woszczek, dyrektor projektu Bełchatów 858 MWe w RAFAKO S.A. Kompletny blok ma zostać oddany do użytku w kwietniu 2011 r.

Przypomnijmy, blok energetyczny o mocy 858 MWe dla bełchatowskiej elektrowni buduje w systemie ?pod klucz? konsorcjum firm Alstom Power. RAFAKO S.A. jako członek konsorcjum Alstom Power ze Stuttgartu wykonuje prace związane z mechanicznym montażem i uruchomieniem wyspy kotłowej (kotłownia, elektrofiltr, instalacja odsiarczania spalin). Kontrakt wartości około 1 mld. euro podpisano w grudniu 2004 r. Dwa lata później rozpoczęto roboty budowlane. To największy budowany obecnie w Polsce blok energetyczny, ale z pewnością nie ostatni.

- Światowe trendy są takie, by budować duże jednostki. Bo im większy blok energetyczny, tym mniejsze koszty jednostkowe budowy i jego utrzymania. Trzeba też pamiętać, że standardy dla nowych elektrowni wyznaczane są na skalę światową. Głównie dotyczy to sprawności bloku i jego parametrów emisyjnych. Polskie elektrownie muszą więc dostosować się do tych tendencji ? ocenia dyrektor Woszczek.

PGE Elektrownia Bełchatów S.A. jest największą w Polsce i Europie elektrownią opalaną węglem brunatnym. Obecnie pracuje tu 12 bloków energetycznych (wszystkie z kotłami produkcji raciborskiej firmy), których łączna zainstalowana moc wynosi około 4,5 tys. MWe. Realizowany blok nadkrytyczny o mocy 858 MWe będzie zupełnie niezależną od infrastruktury starej elektrowni jednostką.

ZDJĘCIA DO POBRANIA:

RAFAKO 1 ? Największy w Polsce blok energetyczny prawie na finiszu
PODPIS: Budowany w Elektrowni Bełchatów blok nadkrytyczny o mocy 858 MWe będzie zupełnie niezależną jednostką.

RAFAKO 2 ? Największy w Polsce blok energetyczny prawie na finiszu
PODPIS: - W konsorcjum odpowiadamy za prace związane z mechanicznym montażem i uruchomieniem wyspy kotłowej bloku energetycznego ? mówi Jerzy Woszczek z RAFAKO S.A.

PLIKI DO POBRANIA:

RAFAKO (inf. prasowa - DOC) - Największy w Polsce blok energetyczny prawie na finiszu

RAFAKO (inf. prasowa - RTF) - Największy w Polsce blok energetyczny prawie na finiszu

RAFAKO S.A.
RAFAKO S. A. jest największym europejskim producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej, urządzeń ochrony środowiska oraz dostawcą kompletnych bloków energetycznych ?pod klucz?. Kapitał zakładowy wynosi 139.200.000,00, zł.