Rafakowski Forrest Gump 31 maja 2012

Reprezentacja RAFAKO debiutowała na tegorocznych MP Energetyków w Maratonie MTB. Łukasz Woźniakowski z rafakowskiej drużyny jako pierwszy w swojej kategorii przejechał linię mety.

Kiedy Łukasz Woźniakowski, projektant w pszczyńskim oddziale RAFAKO dowiedział się, że w  tym roku po raz pierwszy firma kompletuje drużynę, która wystartuje w MTB na MP Energetyków od razu zgłosił się do udziału. - Nie zastanawiałam się długo. Odświeżyłem swój komunijny rower, który do tej pory leżał na strychu, założyłem terenowe opony i byłem gotowy do zawodów- wspomina Łukasz Woźniakowski. Razem z panem Łukaszem w MP Energetyków w TAURON CUP Maratonie MTB, wzięło udział jeszcze 6 innych pracowników spółki.

Ponadto 6 maja, w  Krakowie, gdzie odbywał się maraton na linii startu ustawiła się również czołówka polskiego kolarstwa górskiego ( MTB) i elita energetyków  (109) w tej dyscyplinie. Dla nich przygotowano 3 sektory startowe. W każdym sektorze ustawiono zawodników i zawodniczki 3 dystansów: MINI ( 27 km, przewyższenia 490m  ), MEGA ( 66km, przewyższenia 780m ), GRAND FONDO (93 km, przewyższenia 1040 m). -Oczywiście rywalizacja odbywała się nie tylko wśród energetyków, ale każdy z nich był klasyfikowany w  SKANDI MARATONIE- zauważa pan Łukasz.

Dodaje również, że każdy ze startujących miał wybrany wcześniej dystans na, którym chciał podjąć walkę, nie tylko z przeciwnikami z sektora startowego, trasą, pogodą, ale przede wszystkim z samym sobą. Zmagania kolarzy w tym roku były wyjątkowo trudne, gdyż odbyły się przed sezonem. - Wcześniej mistrzostwa te organizowano pod koniec sierpnia, gdy kolarze mieli przejechane setki kilometrów- mówi uczestnik maratonu.

Drużyna MTB RAFAKO w składzie od lewej: Aleksander Przygoda, Piotr Kędzior, Mirosław Bołdys, Łukasz Woźniakowski, Grzegorz Ginalski, Łukasz Chalastra, Piotr Chalastra.

Dodatkowym utrudnieniem dla startujących były niesprzyjające warunki atmosferyczne. Wiejący od północy, zimny wiatr skutecznie utrudniał zawodnikom jazdę. Jednak sama trasa nie należała do najtrudniejszych, czego najlepszym dowodem jest zwycięstwo Łukasza Woźniakowskiego z rafakowskiej drużyny. Pozostała piątka zawodników też szczęśliwie, choć nie z takim wynikiem dotarła do mety.

Drużyna reprezentująca RAFAKO debiutowa na MP Energetyków w TAURON CUP Maratonie MTB jak i na scenie polskiego MTB. -Stworzyliśmy  MTB TEAM,  który powoli przeciera szlaki w maratonach MTB organizowanych na terenie naszego kraju np.: BIKE MARATON. Ten rok traktujemy jako sezon rozpoznawczy, dlatego też startujemy w imprezach różnych organizatorów- podkreśla Ł. Woźniakowski. - Jeżeli RAFAKO będzie mogło wspomóc TEAM w przyszłym roku, wtedy ograniczmy się do jednego cyklu, aby tam drużynowo i indywidualnie zdobywać punkty i miejsca przy równoległej promocji naszego zakładu- kontynuuje. - Jak wiadomo sport ten nie należy do tanich, więc wszystkim TEAM-owiczą marzą się nowe, wyścigowe rowery oczywiście z logiem firmy- zdradza dodając, że jego kontakt z MTB rozpoczął się w tym roku.

- Pomysłodawcą całego przedsięwzięcia jest Piotr Chalastra, który to przedstawił ten pomysł na tegorocznych MP Energetyków w narciarstwie alpejskim mojemu biurowemu koledze Mirkowi Bołdysowi. Mnie osobiście spodobało się  uczestnictwo w tego typu zawodach i niczym Forrestem Gumpem, wsiadłem na rower i pojechałem, a reszta przyszła sama – wspomina pan Łukasz. Żałuje tylko, że obecnie nie ma zbyt wiele czas, na regularne treningi kolarskie. - Jednak w każdej wolnej chwili urządzam sobie krótkie przejażdżki w oczekiwaniu na kolejny start w MP Energetyków- podsumowuje tegoroczny zwycięzca zawodów energetyków.

PLIKI DO POBRANIA:

RAFAKO (inf. prasowa) Rafakowski  Forrest Gump

ZDJĘCIA DO POBRANIA:

RAFAKO S.A.
RAFAKO S. A. jest największym europejskim producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej, urządzeń ochrony środowiska oraz dostawcą kompletnych bloków energetycznych „pod klucz”. Kapitał zakładowy wynosi 139.200.000,00, zł.