RAFAKO z listem intencyjnym na finansowanie projektu Jaworzno 25 listopada 2013

Dzisiaj RAFAKO S.A. podpisało list intencyjny z wiodącym instytucjami finansowymi. Potwierdza on zainteresowanie stron współpracą w zakresie dotyczącym przygotowania gwarancji bankowych lub ubezpieczeniowych wymaganych kontraktem z TAURON Wytwarzanie S.A.

Sygnatariuszami listu z RAFAKO S.A. są PKO BP, TUiR Warta S.A., KUKE oraz Generali TU S.A. Strony będą prowadzić zaawansowane rozmowy w sprawie udzielenia RAFAKO S.A. wszelkich gwarancji finansowych przewidzianych kontraktem na budowę bloku energetycznego o mocy 800-910 MW w Elektrowni Jaworzno.

"Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami RAFAKO dąży do realizacji projektu w Jaworznie przy maksymalnym wykorzystaniu własnego potencjału gospodarczego. Konsekwencją tej strategii jest podjęcie współpracy z instytucjami finansowymi w zakresie dostarczenia Zamawiającemu wymaganych kontraktem gwarancji finansowych" - powiedział Paweł Mortas, prezes RAFAKO S.A.

"Stabilna sytuacja finansowa RAFAKO pozwala nam prowadzić rozmowy z instytucjami finansowymi, na temat ich udziału we wsparciu kolejnych projektów" - dodał Jarosław Dusiło, wiceprezes RAFAKO S.A.